Category: Nyheter

Bild: Steffens Foto

Helgens ”East Sweden Rally” med start och mål i Linköping var Rally-SM:s femte deltävling av sex. Ramona Karlsson och hennes co-driver Miriam  Walfridsson låg på en total 2:a plats i Rally-SM inför deltävlingen, och de visste rallyt skulle bli tufft med flera snabba förare som låg tätt bakom och jagade dem i SM-tabellen.  Men på tredje sträckan satte de sig i ordentlig respekt, då tjejerna smällde till med en kanontid på kvällens första mörkersträcka och vann sträckan totalt. Närmsta konkurrent i klassen var Mats Jonsson, 8,7 sekunder efter. Kvällens sista mörkersträcka åkte dock Ramona på punktering  vänster fram, och  tvingades köra de sista 8 kilometrarna på fälgen. ”Det stack upp en sten i innern och som jag helt enkelt inte hann upptäcka innan det small till” säger Ramona, som liksom övriga ekipage bitvis hade problem med mycket dålig sikt på de dammiga mörkersträckorna. Cirka 50 sekunder blev tidsförlusten på grund av punkteringen och de halkade ned till en 5:e plats i klassen. Ramona och Miriam hade nu 34 sekunder upp till Mats Jonsson på 3:e plats. Ledde gjorde Eddie Hörbing före Jerker Axelsson.

På lördagen återstod fem sträckor, och Ramona och Miriam visste att det gällde att vara på tårna från start och att köra på hård attack för att kunna ha en chans att hämta igen tid. ”Siktet är inställt på pallplats” sa Ramona bestämt innan start. Och på lördag morgon var det sannerligen två riktigt taggade tjejer som satte sig i sin Skoda Fabia WRC.  De smällde genast till med en totalseger på sträckan. Och därefter en till. Och en till. Och ytterligare en till. Fyra sträcksegrar av fyra möjliga. Ingen kvinna har lyckats ta så många sträckvinster på ett SM-rally tidigare. Nu hade Ramona och Miriam lyckats ta igen all tid de hade upp till Mats Jonsson, och dessutom utökat marginalen med ytterligare 9 sekunder. En sträcka återstod, som var en asfaltsträcka på drygt en kilometer. Det höll dock på att bli lite väl spännande. ”Nerverna gjorde sig påminda i starten, och vi hade för lågt startvarv vilket bokstavligen resulterade i ett så kallat kärringstopp” skrattar Ramona. Men de fick snabbt igång motorn igen, och lyckades bibehålla en knapp marginal till Jonsson. Därmed kunde Ramona och Miriam säkra sin tredje pallplats i SM, och knep även en 3:e plats totalt, 40 sekunder efter segraren Jerker Axelsson och 31 sekunder efter Eddie Hörbing på 2:a plats.

Därmed säkrade även Eddie Hörbing SM-guldet. Ramona och Miriam behåller sin 2:a-plats i SM-tabellen, och har dessutom utökat sin marginal bakåt. Ingemar Svensson ligger 3:a, 16 poäng bakom Ramona och Miriam. En tävling återstår i 2013 års Rally-SM, men trots en ganska trygg 2:a plats kan fortfarande allt hända. ”Nu jobbar vi vidare för att kunna komma till start i SM-finalen i Uppsala 4-5 oktober. Målet är självklart att säkra silvermedaljen i SM” säger Ramona. För aktuell SM-tabell, klicka HÄR  För resultat i East Sweden rally, klicka HÄR

För högupplösta pressbilder och mer info, kontakta: [email protected]